1-vlastnosti a použití

 

Vlastnosti a použití nerezových ocelí


Nerezová ocel (nerez,  nerezavějící ocel, antikoro, korozivzdorná ocel) je vysocelegovaná  ocel s vysokou odolností vůči korozi. Korozní odolnost je založena na schopnosti pasivace povrchu železa. Pasivní vrstva se při porušení sama obnovuje.

 

Pasivní vrstva

Povrch nerezové oceli reaguje stejně jako uhlíkové oceli s kyslíkem a vytvářejí vrstvu oxidu. U uhlíkové oceli reaguje kyslík s přítomnými atomy železa a tvoří porézní povrch, který umožňuje pokračování reakce - koroze. To může vést až k úplnému zreznutí výrobku. U nerezové oceli reaguje kyslík s atomy chromu v oceli. Atomy chromu a kyslíku vytvářejí vrstvu oxidu chromitého, která zabrání pokračování reakce. Tato vrstva oxidu je z důvodu své malé reaktivity vůči okolnímu prostředí označována jako pasivní vrstva. Trvanlivost pasivní vrstvy závisí  na složení legované oceli.

Pasivity lze dosáhnout již při obsahu nad 10 % chromu, při kterém se na povrchu vytvoří vrstva oxidu chromitého.

Pasivní vrstva je základ toho, že nerezová  ocel nevyžaduje žádnou další  ochranu proti korozi a i po desítkách let může vypadat stále stejně jako nová.


I přes to, že je pasivita korozivzdorných ocelí vůči  korozi dosažena v mnoha prostředích, můžeme se setkat ve specifických prostředích se vznikem různých místních druhů koroze. S korozí  štěrbinovou, bodovou, mezikrystalovou a s korozním praskáním. Proto se kromě chrómu používají i další prvky, které zvyšují korozní odolnost pro daný typ koroze.
Nerezové oceli lze rozdělit podle chemického složení a struktury do tří hlavních skupin:
austenitické
martenzitické
feritické
  a na přechodové skupiny feriticko-austenitické, martenziticko-austenitické a poloferitické oceli.
I když nerezové oceli obsahují vysoké množství legovacích prvků, 12 -30 % chromu, až 30 % niklu nebo do 24 % manganu a dalších, vždy se jedná o slitinu uhlíku s železem, to je ocel.
Nerezová ocel se používá v potravinářském, energetickém i chemickém průmyslu, ve stavebnictví   i v architektuře.
I když se ocel nazývá  nerezovou neznamená to, že nepodléhá korozi. Za běžných podmínek při působení atmosféry či vody se s korozí lze setkat jen velmi výjimečně. Při působení agresivního chemického prostředí se lze setkat s korozí nerezových ocelí

 

rolex replica replica watches breitling replica orologi replica rolex datejust replica breitling replica omega replica

TERAPOL spol. s r.o.
Spořická 4949
(areál Povodí Ohře)
430 01 Chomutov

e-mail: info@terapol.cz

souřadnice:
50°27'2.957"N, 13°24'10.305"E

TERAPOL spol. s r.o. Logo www.JMEDIA.cz